Naši předkové věnovali mnohem více svého času starostlivosti o vhodné potravinové zdroje, které se vyskytovaly v jejich okolí. Vysazovali ovocné sady a aleje, s cílem sklízet v létě či na podzim plody, které poskytovaly spoustu vitamínů, stopových prvků a minerálů. Jedním ze stromů, co se v našich končinách natrvalo usadil, byla hrušeň. Bohužel však moderní pojetí dějin příliš nepřálo stromům, které jsme mohli volně v přírodě míjet na procházkách, a cestou si třeba utrhnout dozrávající hrušku, nebo tu, co právě spadla na zem. Takové ovoce je nesmírně lahodné, zdravé a výživné, a i když to lidé dobře ví, přesto vídáme podél některých silnic a cest hrušně zanedbané, nemocné či odumírající. Raději si mnozí z vás zaběhnou do supermarketu, kde téměř s jistotou hrušky seženete. Ano, ale původem ze Španělska, z Itálie nebo z Belgie.
Výjimkou jsou lokální pěstitelé, kteří dodávají na trh vlastní výpěstky, anebo hrušky zpracované do podoby sirupu nebo hruškové marmelády.
Proč si pochutnat zrovna na hruškové marmeládě
Je moc chutná – na lívancích či palačinkách s kysanou smetanou je perfektní. K tomu není co dodat, a pokud o tom pochybujete, ochutnejte a přesvědčte se sami.
Jsme na ně zvyklí – máme v genech z našich předků informaci o konzumaci hrušek, a proto také nebývají výrazným alergenem. Je to ovoce typické pro mírné zeměpisné pásmo, které ani extrémně neochlazuje trávicí trakt, ani nepřehřívá. Jsou vhodné i pro chronicky nemocné osoby a podporují zásadotvorné procesy v těle.
Vyživují naše buňky – kvalitní marmeláda, bez přídavku cukru a chemických aditiv, dodává organismu mnoho potřebných prvků, jako jsou vitamíny, antioxidanty, draslík, zinek, vápník, hořčík, železo, měď, fosfor a další mikroprvky. Hrušky jsou zároveň skvělý detoxikační prostředek a zdroj energie i s dostatkem přírodní vlákniny.